Desene si modele industriale

In dreptul de proprietate industriala, desenele sau modelele industriale se refera la aspectul estetic sau exterior al produselor.

Desenul sau modelul industrial este ceea ce face produsul atractiv pentru consumator, putand influenta decizia cumparatorului de a prefera un produs altuia.

Pentru a va proteja modelul/desenul industrial de concurenta , acesta trebuie inregistrat.
Cine inregistreaza primul la OSIM modelul/desenul industrial va putea interzice copierea neautorizata cat si imitarea acestuia de catre concurenta.

De exemplu, pot fi protejate urmatoarele produse: articole de imbracaminte, bijuterii, cutii, mobilier, articole casnice, ambalaje si recipienti pentru transportul sau pastrarea marfurilor, produse alimentare, masini electrice, aparate de telecdomunicatii, motoare, masini de spalat, articole de birou, jucarii, constructii, produse cosmetice, produse farmaceutice, ceasuri, autovehicule, structuri arhitecturale, textile, sub conditia noutatii .

Inregistrarea unui desen/model industrial poate fi:

  • Nationala
  • Internationala
  • Comunitara

In Romania, protectia unui desen sau model industrial se poate obtine prin inregistrarea acestuia la Oficiul De Stat Pentru Inventii Si Marci-OSIM.

Inainte de depunerea cererii de inregistrare l pentru a afla ce este deja inregistrat in domeniul respectiv si a evalua sansele de obtinere a certificatului de inregistrare, este recomandabil sa faceti o verificare, privind anterioritatea.

Noi va putem consilia si reprezenta pe tot parcursul procesului de inregistrare a unui desen/model industrial, explicandu-va fiecare etapa ce trebuie parcursa.