Intrebari frecvente – inregistrare marci

Ce trebuie să fac pentru a înregistra un slogan?

Înregistrarea unui slogan se face parcurgând aceleaşi etape ca pentru orice marcă.

Am o denumire si nu vreau s-o mai foloseasca nimeni, cum procedez?

Pentru ca o denumire să nu mai poată fi înregistrată de nimeni ca marcă, pe nici un domeniu de activitate, se poate solicita înregistrarea pe toate cele 45 de clase ale Clasificării de la Nice. La această situaţie se impun nişte lămuriri suplimentare, şi anume:

- sunt excluse de la protecţie şi nu se pot înregistra mărcile lipsite de caracter distinctiv, cele generice sau uzuale într-un domeniu de activitate (conform art. 5 din Legea 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, modificată şi completată prin Legea 66/2010);

- nu se pot înregistra ca mărci denumiri, însoţite sau nu de elemente grafice (desene), identice sau asemănătoare cu mărcile notorii;

- în cazul în care marca nu este folosită pe o perioada de 5 ani consecutiv, pe unul sau mai multe dintre domeniile de activitate pentru care s-a obţinut înregistrarea, terţii interesaţi pot obţine decăderea din drepturi pe domeniile respective şi înregistrarea mărcii pentru ei.

Mi-am înregistrat numele firmei la Registrul Comerţului. Trebuie să o înregistrez şi la OSIM?

Înregistrarea la OSIM a denumirii unei firme nu este obligatorie, dar este utilă, în sensul că prin această înregistrare puteţi opri terţe firme sau persoane fizice să utilizeze aceeaşi denumire în acelaşi domeniu de activitate. Se impun nişte precizări, în sensul că trebuie ţinut cont de faptul că nu se pot înregistra mărci constituite exclusiv din cuvinte generice sau uzuale într-un domeniu de activitate, şi nici mărci identice sau similare cu mărci notorii.

În concluzie, este posibil ca, în cazul în care denumirea firmei este un cuvânt uzual, generic sau identic/similar cu o marcă notorie, să se fi putut înregistra la Registrul Comerţului (la Registrul Comerţului nu sunt valabile aceleaşi reguli ca în cazul OSIM), dar să nu se poată înregistra ca marcă la OSIM.
Conditii inregistrare marci.

Am înregistrat un nume de site şi vreau să stiu dacă trebuie să-l înregistrez şi la OSIM?

Înregistrarea la OSIM a denumirii unui site nu este obligatorie, dar este utilă, în sensul că prin această înregistrare puteţi opri terţe persoane fizice sau juridice să utilizeze aceeaşi denumire de site, în acelaşi domeniu de activitate.