Opozitie inregistrare marci

Legea nr 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice s-a modificat substantial iar modificarile au intrat in vigoare incepand cu data de 9 mai 2010. Modificarea cea mai importanta a legii se refera la faptul ca Osim nu va mai verifica, in procedura de inregistrare a marcilor, daca exista sau nu o marca identica/similara inregistrata anterior.

Ramane la latitudinea si diligenta titularilor de marci inregistrate si depozite sa urmareasca noile marci depuse pentru inregistrare, in vederea formularii de opozitii la inregistrarea marcilor noi, identice sau similare, in termen de doua luni de la inregistrarea acestora.

Daca in urma raportului trimis de noi, aflati ca a fost depusa spre inregistrare o marca identica sau similara cu a dvs si dvs doriti sa va opuneti la inregistrarea marcii respective, cabinetul nostru va poate asista in aceasta procedura a opozitiei.

Procedura opozitiei la inregistrarea marcilor

Opozitia la inregistrarea unei marci se poate depune in termen de doua luni de la momentul publicarii marcii si poate fi formulata de orice pesoana interesata. Opozitia la inregistrarea marcii trebuie sa fie formulata in scris, motivata, si cu plata taxelor prevazute de lege.

Osim va notifica solicitantului cererii de inregistrare a marcii opozitia formulata, indicand numele persoanei care a formulat-o precum si motivele opozitiei privind inregistrarea marcii. In termen de 30 de zile de la data notificarii opozitiei, solicitantul poate prezenta punctul sau de vedere.

Opozitia cu privire la inregistrarea unei marci este solutionata de o comisie din cadrul serviciului marci din cadrul Osim-ului. Comisia emite un aviz de admitere sau de resingere, in tot sau in parte, a opozitiei, care este obligatoriu la examinarea de fond si care se va regasi mentionat in hotararea de admitere sau de resingere a inregistrarii marcii.

Impotriva deciziilor Osim se poate face contestatie in termen de 30 de zile de la comunicare. Contestatia va fi insotita de dovezi, sub forma de inscrisuri, de dovada achitarii taxei prevazute de lege, si eventual, de procura. Procedura contestatiei se desfasoara cu citarea partilor si poate fi sustinuta in fata Comisiei direct sau printr-un reprezentant.

Va putem ajuta in protejarea drepturilor dvs asupra marcii inregistrate prin:

  • informarea asupra depunerii spre inregistrare a unor marci identice/similare cu marca dvs
  • formularea si sustinerea de opozitii la inregistrarea acestor marci
  • formularea de actiuni in instanta de anulare a marcilor respective (in situatia in care aflati de inregistrarea acestor marci dupa termenul legal de formularea opozitiei de 2 luni)